Araba Nasıl Park Edilir?


Araba kullanmanın ve direksiyon sınavında başarılı olmanın en önemli faktörlerinden ve en zorlanılan yanlarından biri araba park etme sorunudur. Bu konuda çok fazla yöntem ve taktik olmasına rağmen en geçerli olan yol deneyimdir. Yani araba kullanıldıkça ve park etme alışkanlığı geliştikçe park etme bir sorun olmaktan çıkmaktadır. İstediği kadar teori olarak park etme öğrenilse de bu konuda tecrübe deneyimden daha önem arz etmektedir. Yine de teori olarak park etme kurallarını bilmek önemli ve gereklidir. Aşağıda teorik park işlemi anlatılmaktadır.

Uygulamalı direksiyon dersi alarak park etme problemini profesyonel araçlarımız, M.E.B onaylı eğitmenlerimizle birlikte birkaç derste ortadan kaldırabilirsiniz.
Tel: 0850 885 06 84

Araba nasıl park edilir, özel tekniklerle park nasıl yapılır.

Park Etme Teknikleri

Paralel Park Nasıl Yapılır?

2 otomobil ve 2 engel arasına yapılan parka paralel park denir. Genel olarak en çok kullanılan park şeklidir. Bu park yöntemi için uzak olan aracın yanına doğru kendi aracımızın yarısı boşta kalacak şekilde yaklaşılır ve kelebek camından arkada kalan engel ya da araç görünecek şekilde durduktan sonra geri vitese alınır. Ardından direksiyon tam sağ yapılır, yavaşça geri geri gelinmeye başlanır ve arka engel tamamen görününce durulur, daha sonra direksiyonu 1.5 tur sola çevirip geri gelmeye devam edilir, bu sırada sol aynaya bakmaya gerek kalmaz ancak sağ aynaya bakmaya devam edilir. Yolun yarısına kadar gelince direksiyon tam sola çevrilip bagaj kısmı köşeye çarpmadan durulur. Burada park sensörü olması büyük avantaj sağlar ve temiz bir park yapılmış olur. Her ne kadar aynalar kullanılsa da sağ koltuğa kol dayayıp park edilecek alanın görülmesi daha uygun olan bir yöntemdir.

Dikey Park Nasıl Yapılır?

İki araç arsına dikey olarak park etme yöntemidir. Daha kolay sayılabilecek bir yöntemdir. İki araç arasına standart düz bir şekilde park edilebilir ya da daha geniş açıyla ters bir şekilde park yapılabilir. Burada önemli olan park edilen aracın bagaj kısmının dışarıda kalmaması ve 2 araca da eşit mesafede olmaktır.

Otomatik Park

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni nesil araçların bir çoğunda otomatik park sistemi yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bu da kolay bir yöntem olduğu için park etme sorununu ilerleyen zamanlarda ortadan kaldıracağını göstermektedir.

Önceki Yazılarımız

Dilerseniz daha önceki yazımız olan Direksiyon Sınavında Ne Kadar Başarı Elde Ederim başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeliyiz? sınav kuralları nelerdir? gibi çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz.